Munkácsy - Győr-Moson-Sopron Megyei Sakkszövetség

Győr-Moson-Sopron Megyei Sakkszövetség
Tartalomhoz ugrás
Munkácsy István
(Budapest, 1937. március 10. - Győr, 2015. június 1.)
Édesapja Munkácsy Gyula dr. ügyvéd, édesanyja Németh Ilma, gyógyszerész. 1967-ben megnősült, felesége matematika-kémia-ének szakos pedagógus, már ő is nyugdíjas. 2 lánya van: Márta és Magdolna, tőlük 3 lányunoka. Matematika-fizika tanár (ELTE TTK-n végzett 1961-ben). Győrben tanított állandóan, 1974-től a győri KTMF-en (Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola) tanított matematikát adjunktusként, innen ment nyugdíjba 1995-ben.
12 éves korától sakkozott versenyszerűen és a mesterjelölt minősítésig jutott. Több évig NB I-es csapatokban játszott (TTK Haladás, azután BEAC). A Budapesten rendezett egyetemi-főiskolai sakkcsapat-világbajnokságra készülő válogatott kerettagja volt. 1974-1995 között a Főiskola sakkcsapatának a tagja (általában az országos CSB második vonalában szerepelt), egy időben a szakosztályvezetője, a Főiskola újságjában sakkrovatot vezetett.
Mindeközben évtizedekig nagy örömmel, szívesen fejtett sakkfeladványokat. Eredményesen: a „Sakkélet”-ben kiírt fejtő létraversenyeken jól szerepelt. A különböző feladványosztályok mindegyikében a létra tetejére jutva többször is, 5 alkalommal nyerte el a „kiváló fejtő” címet. Hosszú éveken át részt vett a sakkfeladvány gyorsfejtő országos bajnokságon; átlagosan az 5. helyen végezve. Ennek elismeréseként a Budapesten megrendezett gyorsfejtő világbajnokságon a B-válogatott tagjaként szerepelhetett.
Hobby-ja a kóruséneklés (Aranykoszorús együttesek tagja) és a bridzs, amelyet szintén magas színvonalon művelt.
Vissza a tartalomhoz