Batumi - 43. Sakkolimpia 2018. - Batumi

43. Sakkolimpia
Tartalomhoz ugrás

Batumi

Batumi (grúzul: ბათუმი) város a Fekete-tenger partján Grúziában, az Adzsar Autonóm Köztársaság székhelye.
150 ezer lakosával Grúzia harmadik legnagyobb városa. A város jelentőségét forgalmas tengeri kikötője adja, emellett jelentős kereskedelmi központ. A gazdasági életben még kiemelkedő a turizmus, a szerencsejáték, a hajógyártás és az élelmiszer-feldolgozás.
Az elmúlt tíz év városfejlesztésének eredményeként a Fekete tenger egyik legkedveltebb üdülőhelye lett. A város ékessége a nyolc kilométeres tengerparti sétány a Batumi Boulevard, amely szintén a közelmúlt fejlesztéseinek eredménye.
A sétány mentén található Batumi legtöbb meghatározó látnivalója, például Ali és Nino szobra. A szobor 2010 óta áll itt, egy azeri regény inspirálta, amely egy azeri férfi és egy grúz nő tiltott szerelméről szól. Ez most az egyik legnépszerűbb találkahely Batumiban. A hipnotikus, forgó szobortól csak pár méterre található a 130 méter magas ABC-torony.
A grúz ábécé egyedülálló a világon, az időszámításunk előtti harmadik században keletkezett. Minden hang egy betűnek felel meg. Három nagy lépésben fejlődött mai formájába, mindhárom szerepel az UNESCO eszmei kulturális örökség listáján. A torony formája a DNS-t idézi, ami arra utal, hogy a nyelv a grúzok genetikai kódja.
Az Európa tér a régi Batumi új arcát mutatja. Azután kapta a nevét, hogy az Adzsara tartomány belépett az Európai Régiók Szövetségébe. Tele van felújított századfordulós épületekkel, illetve ezekhez stílusban illeszkedő újakkal. A tér fölé a görög mitológia monumentális nőalakjának, Médeának a szobra tornyosul.
A Batumi története messzire nyúlik vissza, a helységnevet már Arisztotelész is említi. A modern, urbánus Batumi építése viszont csak 1878-ban kezdődött el. Az épületek egy része nyilvánvalóan új, öt-tíz éves. De azért vannak a környéken régiek is, amelyek a tizenkilencedik század végén, a huszadik elején épültek. Ha Batuminak van egyfajta régimódi sármja, az ezeknek az épületeknek köszönhető.
Batumi Botanikus Kertje a várostól nyolc kilométerre észak-nyugatra található. Az egyik legnagyobb ilyen létesítmény a világon, a Föld legfontosabb ökoszisztémái közül kilencből vannak itt növények.
A tartomány célja most az, hogy infrastruktúra-fejlesztésekkel meghosszabbítsa a turista-szezont.
Az idegenforgalom erősödése a magántőkét is megmozgatta, kaszinók és szállodák sora nyílt a térségben, ezért Batumit egyes utazási irodák már a fekete-tengeri Las Vegasként reklámozzák.
Vissza a tartalomhoz